Zuurkool
Kool was een van de weinige groenten die nog verkrijgbaar waren. Rodemet suikerbiet was een beproefd recept. Wittewerd in de soep gebruikt maar was vaak niet meer als kookwater vanmet als je geluk had een aardappel meegekookt voor wat binding. Een van de lekkerste bereidingen was het maken vanRecept omte maken:
11,5-2 kg
Zout
Schaaf dein dunne sliertjes, houd een blad apart
Weeg de
Weeg per 100 gr2,5 gr zout af (bv 1kg25 gr)
Doe deover in een grote kom, bestrooi met het zout en hussel het goed door elkaar
Pak een stamper en stamp flink op dekool,je kunt ook flink met je handen knijpen
Ga door totdat devocht begint te verliezen, laat dan 15 minuten staan
Stamp en knijp nogmaals stevig zodat er zoveel mogelijk vocht uitkomt
Steriliseer ondertussen een Weckpot van ca 500 ml
Prop demet vocht in de Weckpot, zorg dat er zeker een centimeter vocht boven destaat
Dek af met het apart gehouden blad en een glazen gewicht of een plastic zakje water om te zorgen dat deonder blijft staan.
Laat 2-3 weken staan op kamertemperatuur. Check af en toe op smaak. Check ook op ongewenste schimmel en verwijder die.
Bewaar verder in de koelkast tot gebruik
brieven waarin Zuurkool genoemd wordt:
Nel – Den Burg, 15 maart 1945