Suikerbieten
Achterstond deze winter een veld vol Het was nat en de helft rotte weg of was aangevreten door de ratten. Een slecht oogstjaar.In de Hongerwinter is er in de grote steden van het westen vrijwel geen eten meer te krijgen. Niet omdat het er niet is, maar omdat er geen transport plaats vindt. Spoorwegstaking, Duitsers die ingewikkelde doen met vergunningen, hamsteren.
Op de Zwarte Markt stijgen de prijzen tot enorme hoogten. tot de laatste Oorlogswinter een ongewoon voedingsmiddel, zijn nog wel verkrijgbaar.
Het ‘Voorlichtingsbureau van den Voedingsraad’ brengt op 5 januari 1945 het advies uitin plaats vante eten en het kooknat tot siroop te verwerken. Het Voorlichtingsbureau levert er ook nog een recept bij: ‘Roode
kool,
of roode bieten met suikerbieten’.Naar schatting minstens 50.000 kinderen uit het westen van het land worden begin januari 1945 geëvacueerd naar voedselrijkere oorden. De kinderen uit Amsterdam en omgeving worden vooral naar Friesland overgebracht, maar ook worden een aantal’ Amsterdammertjes’ naar Texel gestuurd.
brieven waarin Suikerbieten genoemd wordt:
Ria – Heemstede, 06 maart 1945
Drie heiboenders
Ria – Heemstede, 26 maart 1945
Vaders voorspelling
Nel – Texel, 26 maart 1945
Er zitten gouden letters op
referenties waarin Suikerbieten genoemd wordt:
Stroopvet
Stroopvet
Suikerbietenpulpkoekjes
Suikerbietenpulpkoekjes
Tulpenbollen
Tulpenbollen
Lammerse