Ria – Heemstede, 12 april 1945

Een grote grond van waarheid

Darling,
Net heb ik vier uitvoerige kantjes gepend die per post uit H’lem gaan en hier volgt dan het verkorte duplicaat wat ik beloofde aan de eerst volgende mij ter oren komende Noordganger mee te geven.
Sinds Woensdagmorgen 12 uur weten wij dat jullie alle drie ongedeerd bent en dat het huis ook niets mankeert en dat jij je verdienstelijk maakt.
Tot Dinsdagmiddag hoorden wij niets anders dan geruchten, waarvan we niet wisten wat we geloven moesten. Toen kwam Jan Drijver vertellen dat de geruchten wel degelijk een grote grond van waarheid bevatten, dat dein de nacht van Donderdag op Vrijdag inwaren gekomen en datVrijdag 2x beschoten was. Dat de Weverstraat in puin lag evenals de Warmoestraat Parkstraatenz.
Vader en Moeder waren radeloos en redeloos, bijna reddeloos. After all godzijdank onnodig. De nacht van Dinsdag op Woensdag en de Woensdagmorgen zullenen Moeder lang heugen. De gedachte alleen al…
Woensdag 12 uur kregen we dan definitief bericht. De berichtgeving ging via Dalmeijer die op Inspectietelefoon zit en zodoende contact kon hebben met Daar heeft hij naar verschillende personen bij de kapitein van de boot en de bemanning laten vragen. Dat was dus Woensdag. Vandaag, Donderdag is alle telefoonverkeer afgesloten. Net op tijd dus.
We zien vol verlangen naar persoonlijk bericht uit. Wat dan ook wel gauw zal komen veronderstel ik. Vandaag kregen we een brief van 4 april waarin je schreef: Ze zeggen dat alle Duitsers weggaan en alleen deblijven!
Ook schreef je over een pakje. Dit berust op een vergissing. Er is nooit een pakje met boeken door tante aan een schipper in Amsterdam afgegeven.
Maandag j.l. isvertrokken, argeloos, we wisten toen nog van niets. Ze heeft een pakje bij zich met brieven. Over mijn verjaardag o.a. het zal je allemaal wel erg banaal lijken, maar ja, we wisten niet beter dan dat jij ook wel je gewone gang zou gaan. Wie had dat kunnen denken!
Tanteheeft hetvan Boebi Siegenthaler.
Nu, wacht maar op de uitvoerige brief van allen de hartelijke groeten aan allen
Speciaal voor jou een dikke zoen van je zusje


vorige brief

Ria – [plaats], 08 april 1945

Schandalig verwend

Ik zal eens kijken of ik je zo nog het een en ander kan vertellen sinds de eerste brief die Tine bij nader inzien toch ook maar meeneemt. Ik zal beginnen met mijn verjaardag. Alles bij elkaar heb ik een reuze dag gehad.

volgende brief

Ria – Heemstede, 19 april 1945

Heb je al bericht van ons gehad?

Eerst vandaag kregen we persoonlijk bericht van je via Niek, Edu en Rie. Dus 3 van de 6 brieven.