Pie – Heemstede, 4 mei 1945

Het woord “Vrede”

Vrijdagmiddag

M’n lieve
Zojuist kwam
Edu
heel onverwacht aan en vertelde dat hij iemand ontmoet had die naarging en die post mee wilde nemen. Nu je begrijpt, dat is een gelukje en we laten die kans niet voorbij gaan.
Verleden Donderdag hebben we voor het laatst iets van je gehoord en dat was van 18 april. We waren nu een paar keer erg verwend, doordat iedere keer als er een postbezorging was, dat was 3x per week, brieven van je doorkwamen.
Nu echter ging de post al een week lang voorbij, wat steeds weer een teleurstelling was. Enfin er zal wel geen post van Texel afgekomen zijn, anders had je wel iets gestuurd. Als er maar niet weer iets ernstigs bij jullie is gebeurd, dan heb ik er vrede mee. We hebben al een week lang in spanning geweest of het woord “Vrede” ook door ’t luchtruim zou klinken, maar neen hoor. Nog even geduld. Wel gaat alles en Duitsers zeer snel berg afwaarts.
Woensdagmorgen was ’t hier druk op de kade. Er werden namelijk voedselpakketten afgeworpen open op ’t Was een machtig gezicht. Steeds groepen van 8 à 9 grote vliegtuigen te zien komen achter ’t semenarium langs over de Meer naar Op dat kleine stukje lucht was meestal een groep of 3 zichtbaar.
Dat vloog maar aan en ’t duurde wel 1½ uur. Soms kwamen er enkelen vanlaag over en dan was het een gejuich van belang. Alleen ’t idee dat ze nu eens geen bommen hadden om uit te gooien stemde al vrolijk. Je begrijpt dat de hele buurt meer op straat dan in huis was.
’t Schijnt zo tien dagen achtereen te gaan, maar gisteren merkten we er niet veel van. Mevrouw Dros heeft bericht gehad dat De Fam. Dros vanen de fam. Geense-Dros uit Eierland het goed maken en opzijn o.a. bij Johan Koning. Bobbie Dros maakt het ook goed.
Ik had het pakje voor jou, waar iets voor Mevrouw Veening in was metKeizer meegegeven, maar dat is nu in Anna Paulona.is hier bij
Verder gaat hier alles vrijwel hetzelfde. Bets is er gelukkig vandaag en Dinsdag is ze ook geweest en heeft de was gedaan.
Er is hier weinig voedsel voor de mensen. De hele week is er al geenop de bon. Alleen ’t Rode Kruis gaat door met iedere week 400 gram te geven.
Ria
weet altijd nog een paar grote broden in de Meer te laten bakken, zodat wij dan ook nog niet zonder hebben gezeten. Wanneer al die zorgen weer normaal zullen worden weten we niet. Lang kan het in ieder geval niet meer duren. Er is al zo ongeveer een wapenstilstand ingetreden op een groot deel der fronten en de houding der bezetting is al geheel veranderd. Er komen ook kolen binnen voor de gasfabrieken, zodat het niet zo lang zal duren of we krijgen 2 uur per dag gas. Wat een genot zal dat zijn.
Als we er zo afkomen dan is Heemstede en omgeving toch door het lot begunstigd. Hier is weinig gebeurd naar verhouding van die streken waar het gevechtsterrein is geweest, zoals Texel, Brabant, Arnhem, Nijmegen (Den Haag)
Is jullie huis al waterdicht gemaakt?
Wat hebben we nu weer een kou na die prachtige dagen van April.
Kanweer een beetje orde op zolder scheppen? Ik kan me wel voorstellen hoe alles zal zijn. Toch hoop ik deze zomer op Texel te komen. Laten we hopen dat de mogelijkheid bestaat.
Waar is de fam. Piet Kikkert-de Ruyter nu? We hopen steeds maar op een schrijven van jullie waar in zal staan: “Alles is nu rustig op het eiland.”
Kan Oomnu weer regelmatig werken in de bakkerij?
We hopen dat als deze brief komt, jullie allen in goede orde zullen zijn.
Vader is nu met z’n tuinen zover klaar dat ze gespit zijn en voor een groot deel gezaaid of gepoot. Vanmorgen om half twaalf kwam hij door en door koud thuis uit school. Met die kou gaan de kinderen vroeger naar huis. Groeten tante Anna, ook van haar dochters.
Zelf meten Oomveel hartelijke groeten namens ons allen zelf een kus van Moeder


vorige brief

Pie – Heemstede, 26 april 1945

De bewoners van Bland en Berg

Kind wat maken jullie toch veel mee. We zijn toch zo opgelucht dat jij en Oom en Tante er zo goed zijn afgekomen.

volgende brief

Pie – Heemstede, 08 mei 1945

Eindelijk zijn we vrij hé!

Vandaag zijn de Tommies gekomen. Haarlem is vanaf Zaterdag al in afwachting geweest.