Ria – Heemstede, 19 maart 1945

Tomorrow moet ik naar les

19-21 maart

Lieve Zus,
19/3 Hier is dan het vervolg op de andere brief. Telkens als me wat te binnen schiet zal ik het opkladderen.
Het is nu middag en ik heb net boodschappen gedaan. ‘k ben wel goed geslaagd, bij hetwaar ik die kousen gebracht had heb ik nu nog twee zwarte broeken (nieuw) gebracht die we bij het opruimen van een kast vonden. Meteen kreeg ik daar vier (4) pond witte boontjes mee, voor de kousen, fijn hè! Ik heb nog meer geruild nl. 5 pond mais tegen …. 1 pond rijst. Voor Moeder.vond het wel niet goed maar daar kan ik geen rekening mee houden.
Net was Lies hier die een brief bracht plus f10,- voor bietjes die wij via mijnheer Stijger voor hun hadden gekocht, je ziet dus dat we hun niet vergeten. Nu ga ik pulpkoekjes bakken voor de avondboterham.
Ziezo, ook deze maaltijd behoort tot het verleden. Alles goed gegaan, ik ben op ’t ogenblik aan het uitrekenen wat voordeliger is: pap koken oflaten bakken. Als ik ½ pond meel neem voor pap is ze nog niet dik, zegge 3 ons. Twee keer kan ik dus pap koken tegen eenvan 8 ons daar snij ik dus 20 boterhammen uit, dat komt 1 bord pap – 2 boterhammen. Ik weet nog niet wat het voordeligst is.
Vader heeft op het grasveldje 1 broeibak gemaakt met 6 eenruiters erop. In een woord het is keurig! Het grasveld ernaast is hij nu aan het ophogen. Er bloeien al veel crocusjes in deook al enkele tulpen (Kaufmania) in de voortuin ook de Maartse viooltjes staan in volle bloei.
+/- een week geleden stond Mag opeens voor onze deur. Eerlijk gezegd had ik haar nog niet thuis verwacht. Ze was niet helemaal in Groningen geweest als vanwege de sluiting der IJssel. Ze bracht Opa’s fietstassen terug… 4 pond rogge. Leuk hè! Ik had er al een beetje ruzie om gehad met Moeder, nu was ik blij dat het zo uitpakte.
Net Net Bob Lukkien op bezoek gehad die kwam vertellen dat de soos niet bij hem was maar bij Frits Koster. Tegelijk vertelde hij dat alle razzia-troepen verdwenen zouden zijn. Bericht Arbeidsbureau. ’t Zou wel fijn zijn, maar wat je er van geloven moet weet je niet.

20/3
Vandaag een stralende dag tenminste buiten. In mijn binnenkamer is het een verwarde rotzooi. Ik zal er je niet te veel mee lastig vallen want als jij deze brief leest is het toch alles weer voorbij. Vanmorgen om 8 uur opgestaan. Tantewas al lang in de weer, maar zoals ik al meer gezegd heb hou ik deze dagen vacantie. Om half negengeroepen en om 9 uur ontbeten. Samen met De rest was al lang klaar; weer naar boven vertrokken en gewerkt. Ik kom echt door mijn achterstallige werk heen. Wel fijn! Om half elf naarvertrokken in de hoop daar iemand te vinden. Noch Directrice Lydia of Magda waren er (zaten in Wormerveer) Adri was er ook niet. Familie Keet ook niet, woonden beiden nota bene in Heemstede! Vrijwillig geëvacueerd omdat tussen station en+/- 4 à 5 huizen totaal verwoest zijn door bommen. Vertel dat maar aan Ik ben nog bij van Aalst geweest en daarna heb ik Sjoukje de Haas opgezocht, je weet wel waar ik in Sneek mee gezeild heb. Erg gezellig.
Thuis gekomen waren jouw brieven er. Mevr. Bruinsma had een zeer vermoeiende reis gehad en was om 9 uur thuisgekomen. Hartelijk bedankt voor alles. Op ’t ogenblik is nog wel alles verward in mijn kersepit want ik heb alles door elkaar gelezen. Toen ben ik weer naar boven gegaan want ik moet me bedwingen mijn mond te houden, had alweer bijna ruzie. Nu ga ik weg (het is 2 uur) ik ga naar Adri, naar Rie, naaren naar
Edu,
en dan heb ik om 4 uur les tot half zes, om zes uur ben ik dan thuis, eet en ga naar de soos tot 8 uur en dan kan ik me gevoeglijk weer op mijn kamer terugtrekken. Dan zal ik op m’n gemak je brief beantwoorden.
In plaats van 8 uur is het nu 10 uur. Tanteis vertrokken. We hebben erg gezellig gekout beneden over kennissen en zo. Vanmiddag bijgeweest en daarna bij
Edu.
Ik geloof dat ikook maar opneem in mijn ronde, want hij heeft ook wel wat vrolijkheid nodig. Dat wordt dan:
Job
twee maal of meer,
Edu
tweemaal enbijvoorbeeld een maal in de twee weken.

Nu je brieven beantwoorden. Fijn dat je het in het ziekenhuis zo goed bevalt zeker zal je heel wat leren evenals bij Je komt nog als een volmaakte huisvrouw terug !
De kachel ziet er als volgt uit:
Het krantje voor mevrouw de Boer heb ik betaald. Zoals je wel uit m’n vorige brieven zult merken, kan ik hier inderdaad niet weg. Later maar weer eens. Alle groeten zal ik overbrengen. Aan de soos heb ik al gedaan. Viola zou je schrijven en Frits Koster ook. Ik zal dan wel zeggen dat je onmogelijk iedereen terug kan schrijven want dat je het zóóó druk hebt.
Ja, wat die andere schoenen en klompsokken betreft dat weet ik echt niet hoor, die zijn per slot van jou, dus ik had niet over de mogelijkheid nagedacht. Wat beroerd dat er zoveel vlooien zijn. Heb je insectenpoeder? Anders heb ik nog wel wat staan, maar ik heb het zelf nooit geprobeerd dus ik weet niet of het aan te raden is.
Mevrouw Otten heeft inderdaad al een baby. Geboren in de nacht van Dinsdag op Woensdag (dus +/- de 14e) Hij heet Henri Antoine naar Pa, maar wordt ook Hans genoemd. Alles is zeer vlot verlopen. Het is een pak van mijn hart dat je ingewanden weer op streek zijn. Ik benijd je om het konijn, was het erg lekker? Of was het een mager beest?
Wat betreft alle gevraagde dingen, daar zullen we zo gauw mogelijk een oplossing voor zien te vinden. Vader gaat deze week niet naar Alkmaar. Hoe we je alles precies zullen sturen weten we nog niet, maar ’t zal wel in orde komen. Deze brief doe ik in elk geval morgen meteen op de post dan heb je hem wat vlugger.
Ik vind het zo leuk dat je goed met Tine overweg kan. Zelf schreef ze ook zo leuk over jou! Dat jullie samen naar de kerk geweest waren enz. enz., schrijf jij eens waar ze nu precies dat baantje heeft want daar ben ik nog niet achter. Zo gauw ik tijd heb zal ik haar schrijven, bedank jij haar nu maar vast voor haar brief.
Vader klaagt de laatste tijd dat er zoveel zemelen in het brood zitten. Elke keer moet ik dan weer zeggen: “Ja, maar dit brood is op de bonnen! De volgende dag kan ik precies hetzelfde verhaal afsteken. Nu heb ik eens een brood gekocht op ingeleverde tarwe en dat is werkelijk veel beter, en nu ga ik nog een brood in de Meer halen want dat is nòg mooier! Ik was reuze blij toen ik die w.bonnen zag, het spaart echt de tarwe weer. De bonnen maken we gauw op want als de Duitsers wegtrekken hebben we er niets meer aan! Vader is nog steeds optimistisch. Het gaat anders wel goed hè?
+/- 11 uur. Ik geloof dat ik er nu een punt achter zet. Tomorrow moet ik naar les en daarvoor wil ik een heleboel al gedaan hebben. Ook moet ik mijn les nog nakijken, maar eigenlijk heb ik slaap. Ik eindig nog niet want ik bedenk zo nu en dan onderdehand nog wel wat.

21/3
Nu is het morgen en net kreeg ik bericht dat ik niet naar les hoefde. Dus ik hoef me niet zo te haasten. Wel rustig. Denk je eraan zo gauw mogelijk een grote kaart van Texel te sturen? Dan kan ik alles veel beter aan Edu uitleggen.
Ik geloof dat ik op het ogenblik niets meer te vertellen heb. Net komt Snoepie mijn kamer binnen hij is niet zo erg lekker heeft gisteren overgegeven nu is zijn hele achterwerk nat. ’t Zal wel weer over gaan hoop ik.
Doe je allen de hartelijke groeten? Tante An en Oom Hendrik, Dr. V. en Oom Ardie en Gerrit en Alie en Tine en een poot voor jou en Tine van Snoepie
(----- dit heeft hij gedaan)


vorige brief

Ria – Heemstede, 17 maart 1945

Uitgeknobbeld

Eindelijk zit ik weer eens rustig om jou een brief te schrijven. Al die tijd heb ik geen tijd gehad dat ik iets voor me zelf deed, nu zit ik (helemaal niet origineel!) in mijn bed om 10 over negen.

volgende brief

Ria – Heemstede, 23 maart 1945

Hou dan de zon vast!

Even nog een briefje. Vandaag het pakje klaargemaakt. Uut neemt het mee naar Alkmaar. Ik ben bang dat het Mets niet meer bereikt, maar dan komt het de volgende week mee.