Ria – Heemstede, 17 maart 1945

Uitgeknobbeld

Lieve
Nel,

Eindelijk zit ik weer eens rustig om jou een brief te schrijven. Al die tijd heb ik geen tijd gehad dat ik iets voor me zelf deed, nu zit ik (helemaal niet origineel!) in mijn bed om 10 over negen. Zondagavond schreef ik voor het laatst, laat ik de dagen even in het kort de revue laten passeren en daarna over de verschillende onderwerpen uitweiden.

Maandag: I can’t remember, zal ook wel niet belangrijk geweest zijn. O ja, m’n nieuwe jas gehaald bij Haarsma. Keurig!

Dinsdag: Bets komt niet, al voor de 3e keer niet. ’s Middags naar les, daarna naar Vink en

Woensdag: ‘s Ochtends les 8½ - 10 daarna ben ik bij
Edu
geweest. Alles ging goed we
hebben de alle familierelaties uitgeknobbeld van de Kikkers. Stuur s.v.p. zo vlug mogelijk zo’n grote Je weet wel uitgave Texelse Courant die ook in het oude deel van ons huisje hing, dan kan ik
Edu
alles uitleggen waar alles is. Hierna naar de Gymzaal van degaan kijken die geheel versierd was met mijn vlaggen als vanwege het feit dat we 1 L (zegge één) erwtensoep kregen van het Zweedse rode kruis. Dat mopje heeft zich Vrijdag herhaald en zal zich morgen weer herhalen. Het eten wat anders in 7 keer verwerkt zou worden wordt nu in 4x verwerkt dus 1x pap 1x dikke soep 2x stamppot + 3x erwtensoep van Zweden. Woensdagmiddag weet ik niet meer.

Donderdag: ‘s Ochtends de was, waar ik al gaar van was. ’s Middags de keuken gedaan (goede beurt) voor twee weken weer genoeg gewerkt. Gerda komt het wagentje terugbrengen. Devanzijn er. Ze zijn er erg blij mee.

Vrijdag: een gevoel of het Zaterdag is. Bets is er wéér niet. ’s ochtends boodschappen gedaan. ’s middagskomt thuis met de vigelante. Het gaat nu wel, langzamerhand zal het wel beter gaan. Heb jam+stroop gekregen op de jambon (333) bij A.H.

Zaterdag: eerst mijn kamer gedaan toen voor ’t eten gezorgd en zelfs nog genaaid (op Zaterdagmorgen!) Na het eten boodschappen gedaan open bloemen uitgeweest. Voor
Edu
ben ik reuze geslaagd. Ik heb twee primulaatjes gekocht 2 x f2,- verder nog wat losse bloemen narcissen hyacinthen en katjes voor f1,40 samen: f5,40. Thuisgekomen heb ik zo’n koperen schuitje gevonden waar vroeger varentjes in hebben gestaan. Alles bij elkaar heb ik iets opgemaakt met wat groen enz. Werkelijk een enorm succes was het dat vond iedereen tenminste.
Toen heb ik me verkleed, mijn bolero met jouw witte blouse (mijne was in de was) en ik heb stiekum ook jouw schoenen aangetrokken (die lichtbruine van tante Truus) toen m’n nette jas aan en klaar was Kees. Naar de Lindenhoutstraat toe gelukkig was er niemand zodat ik alles rustig op m’n gemak kon uitpakken. Ik denk dat
Edu
zelf nog wel veel uitgebreider zal schrijven daarom schrijf ik maar wat anders.
Edu
heeft z’n kamer heel leuk veranderd. Een echte mannenkamer is het nu.

Vandaag heb ik ook kennisgemaakt met de Bij
Edu
hadden ze er er op ’t
ogenblik een van Mevrouw Ensink hij deed het in een word: “enorm”. Zijn ze op Texel al doorgedrongen?
Vanmorgen kwamen er twee brieven van mevrouw ter Bruggen. Geen noodkreet, maar ze schreven, we hebben niets meer. Elke dag sterven hier tientallen mensen van de honger, het wordt niet eens meer aangegeven. Om twee uur isop de fiets gestapt met 25 kiloachterop en om 8 uur was hij weer thuis. Fantastisch hè! Je moest veel meer kunnen doen. Mochten er nog eens beurtvaartadressen afgestempeld mogen worden (Krant 10 maart) dan moeten zij er ook weer bij. Dat het zo erg is dat kan je je haast niet voorstellen.
Ik denk dat ik nu nog wat ga lezen in “De wereld een dansfeest” van Arthur van Schendel van
Job
geleend. Een reuze vlot humoristisch en toch een boek waar nog wel wat in zit ook.
Voordat ik het vergeet: Hoe zit het met Jeugdland? Heb jij Eef en Flip opgegeven of niet. Ik kreeg van de week 2 exemplaren in mijn bus. Volgens Viola diegesproken had moest jij er 7 gehad hebben, toen heb ik die ene aan Viola gegeven als het niet goed is moeten ze maar reclameren.
Ziezo ik heb een begin, later wel verder.

Nu is het Zaterdagavond tien voor tien, ik zit nu niet in mijn bed maar ik heb mij in mijn dekenzak gebakerd, wel zo handig. Ik zal je eens een uitgebreid verslag geven van deze dag.
Vanmorgen om 8 uur werd ik wakker nadat ik erg gedroomd had. Gauw m’n boek gepakt en uitgelezen. Daarna in Heersma gelezen en geleerd terwijl moederbracht, die ik zich lekker heb laten nestelen (hij komt tegenwoordig elke morgen) Ik had Zaterdag aangekondigd dat ik werken moest en dus niet van plan was vroeg op te staan. Toen heeft moeder m’n ontbijt boven gebracht zodat ik door kon blijven werken. Ook heb ik nog een pan met water gekregen zodat ik me weer eens wassen kon, wat wel nodig was. Daarna heb ik me lekker aangekleed, opgeruimd en heb me genesteld op een koeiestoel bij het raam. Toen ben ik mijn hersens gaan peinigen omtrent het onderwerp koolhydraten, hoe ik dat voor eenzou schrijven. Wel een leuke opgave maar verdraaid moeilijk om uit al datgene wat je zelf erover weet juist datgene te pikken wat je door moet geven.
Tot half een heb ik hier aan gewerkt ben nog maar half klaar maar ik heb in elk geval een begin. Toen ben ik naar beneden afgedaald om me te goed te doen aan de Zweedse erwtensoep.
Tanteblijft tot Woensdagmorgen. Aan de ene kant natuurlijk wel leuk maar aan de andere kant ook weer niet. Je snapt zeker wel hoe dat gaat. Metalleen kan ik het best vinden maar tanteis hier teveel thuis. Ik ben dan ook van plan om deze dagen me een beetje te retireren zodat ik wat meer voor mezelf kan doen o.a. werken en naaien. Tantewerkt toch zo graag!
Met Moeder gaat het niet zo denderend. Vandaag schijnt ze weer last van haar maag gehad te hebben. Ik hop in godsnaam dat het zich niet weer herhaalt en dat ze zich maar niet te druk maakt deze tijden.zal zeker niet tot na Pasen blijven denk ik, het geeft toch altijd weer een drukte zo’n halve patiënt erbij. Dan de Paasdagen en dan mijn verjaardag… ’t zal mij benieuwen. We hadden het met z’n vieren juist zo rustig kunnen hebben.
Vanzelfsprekend had ik het wel veel drukker. Ik heb geen tijd dat ik even wat voor mezelf doe. Al die boodschappen, dat kan ik nog lang zo goed niet als jij maar ja dat zal wel wennen op den duur daar ben ik zeker van.
O ja, voordat ik het vergeet je weet toch dat ik zo’n lelijke wrat op mijn duim had? Die is plotseling helemaal weg! Fijn hè, alweer een zorg minder.
Maandagmorgen: alweer een little ruzie gehad met tante ’t Zal mij benieuwen hoe lang dat blijft zo. ’t Ging of we de kachel of de welke tantemeenam, aan zouden maken. 8 uur. Tantehad eerst gezegd: we eten om half negen en toen zeiopeens ik eet nu. Nu dat klopte niet hè.zei toen: maak deeven aan en ik zei: dat had ik ook gedacht maar volgens tantekon dat niet want die was voor één persoon en niet voor zes, want er moest nog voor moeder en vooreen ei gekookt en dat duurde te lang. Ik zei wat geeft dat nou of ze om acht uur of om 9 uur een ei krijgen. Maar nee dat waren patiënten nee dat kon niet. Wat zeg jij hiervan doktersassistente? Toen zei tantedat ze een wagentje zou bestellen vooren ik zei dat zoals u het doet dat het goed gaat maar dat ik mijn kamer op ging ruimen en zo heb ik alweer tijd om te schrijven. ’t Zal wel los lopen. Ik bemoei me er deze dagen niet mee. lekker vacantie!
We zijn erg benieuwd naar een uitgebreide brief van jou aan ons! Alles wat we nu weten weten we van
Edu.
Ik geloof dat het je wel goed bevalt hè? Ik ben er echt blij om, je bereid je op die manier voor voor na de oorlog!
Hoe gaat het met de kennissenkring?is een reuze aardig kind. Ik moet haar nodig weer eens schrijven maar ook daar heb ik bijna geen tijd voor.
Nu is het 9 uur. Het ontbijt is achter de rug. Natuurlijk zoals tantehet wilde.
Nel
neem later nòòit je zuster of schoonzuster in huis want dat loopt toch altijd spaak. Ze weten het veel te goed.
Ik kom nu eens bij met mijn achterstallige werk. Ook wel weer een voordeel. Die donkerblauwe jurk met de groen met rode blokjes ben ik aan ’t veranderen. Er komen korte mouwen in en een ander knoopje op, dan kan ik hem nu mooi dragen!
Weet jij nog waar die perforator van
Edu
staat? Ik heb hem nog niet kunnen ontdekken, maar eerlijk gezegd heb ik nog niet erg gezocht. Deze brief stuur ik zo over de post. Zaterdag gaatwsl. naarzodat ik dan weer een brief mee hoop te geven per schipper Nu lieve zussie een heleboel zoenen van je
Ria

Vanavond heb ik weer eens ouderwets met
Job
gewandeld. Het was fantastisch mooi weer! Ik moèst er eens uit zijn.


vorige brief

Ria – Heemstede, 11 maart 1945

Liedjes uit Jojoka

Gisteren is Vader met mijnheer Boot naar Alkmaar geweest om te kijken wat schipper Mets deze keer voor ons bij zich had. Jammer genoeg konden ze het blikje niet meenemen.

volgende brief

Ria – Heemstede, 19 maart 1945

Tomorrow moet ik naar les

Hier is dan het vervolg op de andere brief. Telkens als me wat te binnen schiet zal ik het opkladderen.