Ria – Heemstede, 11 maart 1945

Liedjes uit Jojoka

Lieve
Nel
enen Oom
Gisteren ismet mijnheer Boot naargeweest om te kijken wat schipperdeze keer voor ons bij zich had. Jammer genoeg konden ze het blikje niet meenemen. Bij Kuypers lag echter wel een pakje voor de Drossen, wattoen meenam. Ook de brieven waren vrij vlug over en ziehier alweer antwoord ook. Zijm gaat morgen met de bakfiets naaren is zo vriendelijk al deze pakken mee te nemen. Ik hoop,
Nel,
dat je hierin al het gevraagde vindt. De jurk komt nog wel als de zoom veranderd is.
Na de laatste brief die ik je schreef, Vrijdagavond was dat meen ik, is hier niet veel meer gebeurd. Gisteren ben ik bij Lies geweest. Ze was erg blij met alles, behalve het boekje had ik nog een pot met drie prachtige witte hyacinthen gekocht. Ook had ik nog een tarwerog van Moeder meegekregen.
Vandaag ben ik naar Leiden geweest om kwart voor acht ben ik weggegaan en om negen uur was ik er, de familie lag nog in bed. Ze vonden het erg gezellig dat ik eindelijk eens kwam. Huug en Eef waren verrukt van Zeg heb je Eef (en Flip) nog opgegeven als abonné? Ze hebben je beiden betaald. Schrijf dit nog even terug s.v.p. We hebben ook alle liedjes uit Jojoka gezongen, voor zover ik dat tenminste kon (wijshouden dan althans).
Eef zei ook nog iets datgezegd had dat hij voor hun nog welkon krijgen. Zou jij dat nog eens willen proberen? Per slot staan ze daar maar. Misschien hebben ze ook wel wat te ruilen. Zelf zouden ze je ook wel schrijven. (ik denk hierbij aan die schoenen die Eef bij zich had om voor wol te ruilen.) Maar
Edu
gaat natuurlijk voor. Ze waren erg blij met hun ene zak terwijl de in beslag genomen je weet wel (van Hoor, Henkman, vde Weyer, v. Dam enz.) inbij Schat liggen en dus deze of volgende week aankomen. Ik zal hun proberen aan het verstand te brengen dat ze 2kg per dag moeten eten. Chiel de Boer had ook weer 10 pond tarwe voor hun en Atschouw had een pakje Condis verruild voor 2 grote boerenbroden.
Complementen van Vader: als dat alsof Wim persoonlijk pakjes meeneemt, ze geadresseerd moeten zijn: D. Kikkert p/a B. Kuypers, banketbakkerij Burgers Laat, Vedder hoef ik vanniet te schrijven.
De zeep en de was die U in dit pakje vindt is een cadeautje van den heer Stijger,
Nel
zal U daar wel een en ander over vertellen. Nu kunt U weer met een gerust hart de schoonmaak tegemoet zien! Aan de ene kant vind ik het erg jammer dat ik ook niet kan komen maar aan de andere kant moet er ook iemand hier blijven want anders komt Moeder er niet bovenop.
Het is wel stiller nu
Nel
weg is maar er is toch ook meer werk. Zo doe ik nu ook de boodschappen maar ik ben er nog lang niet zo in thuis als
Nel.

Ik zou nog veel meer willen schrijven maar de tijd dringt en het pakje moet nog naar Zijm. Vannog 2 adressen hierbij: Boekwijt, Laan van Rozenburg 26 en Burghart Spaarnelaan 18 Nu allen hartelijke groeten van allen hier,
Nel
later schrijf ik je wel weer meer een zoen van
Riavorige brief

Ria – Heemstede, 09 maart 1945

Werkelijk vooroorlogs

Alweer klim ik in mijn pen om het nieuws hier aan je te krabbelen, zodat je er “in” blijft. Je moet niet een nette brief verwachten want daar ben ik niet voor in de stemming en daar is het te laat voor.

volgende brief

Ria – Heemstede, 17 maart 1945

Uitgeknobbeld

Eindelijk zit ik weer eens rustig om jou een brief te schrijven. Al die tijd heb ik geen tijd gehad dat ik iets voor me zelf deed, nu zit ik (helemaal niet origineel!) in mijn bed om 10 over negen.