Kookboekjes
Om de bevolking aan voedzame maaltijden te helpen verschenen er diversehad er zelf een paar in de kast staan. Als je ze doorbladert valt de optimistische toon op, terwijl als je de ingrediënten en benamingen van de gerechten bekijkt er weinig reden tot vreugde was. kerrysoep van witte bonennat vermeld Meulenhoff's Oorlogs-Kookboek. Dit boekje is uit 1918 maar in 1945 zeer bruikbaar. Hetuit 'Onze voeding in distributietijd' uit 1940 maakt bij voorbaat de verontschuldiging dat er mogelijk ingrediënten niet meer te krijgen zijn.Bijzonder is het kookboekje 'Goede voeding in Slechte Tijden' geschreven door haar Tante Martina Pietertje van der Knoop. Tantewas een echt voorbeeld voor
Ria.
Een zelfstandige werkende vrouw, lerares en schrijfster.is haar pad opgegaan en heeft uiteindelijk zelf ook veel les gegeven en culinair gepubliceerd. Het is aannemelijk datdit boekje gebruikt heeft om haar kookkunst in de oorlog te verfijnen.brieven waarin Kookboekjes genoemd wordt:
Ria – Heemstede, 17 maart 1945
Uitgeknobbeld
Nel – Texel, 30 maart 1945
Je lijkt zelf ook wel een Dokter
referenties waarin Kookboekjes genoemd wordt:
Oorlogscake
Oorlogscake
Kruidkoek om te zoenen
Kruidkoek om te zoenen
Spek