Ria – Heemstede, 12 april 1945

Een bakerpraatje genoemd

Darling,
Ik ben erg blij dat ik weet dat ik je deze brief nog kan schrijven! Veel weten we niet, van wat er allemaal op dat eilandje gebeurd is, chronologisch zal ik even mededelen wat we weten: (tenminste op ’t ogenblik).
Zaterdag en Zondag: gerucht I de geallieerden zijn op Texel geland. Door ons een bakerpraatje genoemd gerucht II, dezijn inwij halen onze schouders op het zal toch niet zo’n vaart lopen.
Maandag: ’t gerucht II houdt aan, zou er iets van waar zijn?
Dinsdag: Jan Drijver komt ’s morgens. Weet jullie er iets van? Neen. ’s Middags komt hij weer en zegt: Het is wel degelijk waar. Ik heb Dalmeijer gesproken die bij inspectie telefoon is, deze heeftop kunnen bellen en ’t volgende bericht doorgekregen:
In de nacht van Donderdag op Vrijdag zijn deop Texel ingekomen. Duitsers zijn op Texel gelandis om half een en half vijf uitbeschoten de Weverstraat, de Parkstraatenliggen in puin postkantoor ook 38 doden ruim 40 zwaar gewonden.
Nu hadden we zekerheid, maar wat voor een zekerheid!en Moeder (ik ook wel) hebben zich zeer ongerust gemaakt over jou enen Oom Ik heb wel geprobeerd om ze wat moed in te praten maar dat ging erg moeilijk. Ik redeneerde dat de kans erg klein was, dat de Stenenplaats en de Binnenburg niet genoemd werden, dat je wel in het ziekenhuis geweest zou zijn enz enz. maar het hielp niet. Het was ook beroerd alleen de gedachte al... Ik zei maar, wees blij dat
Nel
niet in [onleesbaar] of Deventer zit, het is nog mooi dat we een betrekkelijk contact hebben!is ’s avonds nog naar Dalmeier geweest om te vragen of hij ook naar jullie wilde laten informeren. !
Vader en Moeder zal de nacht van Dinsdag op Woensdag lang heugen!
Woensdagmorgenstil Moeder stil. Ik ga naar les. We wachten op een telefoontje van Dalmeier. Om twaalf uur komt het eindelijk:
Dalmeier heeft een commies gebeld inwelke naar de boot is gegaan en aan de kapitein naar verschillende personen heeft laten vragen waar de bemanning omheen stond: Zsr Kikkert assistente van
Dr.
Veening maakt het goed en maakte zich al verdienstelijk. Bakker Kikkert en zijn vrouw ook alles goed, huis ook. Wat een opluchting was dat! Verder kregen we nog bericht datook gesignaleerd was dus dat het met de oude mevrouw ook wel goed zou zijn.
’s Middags kregen we een lijst van de slachtoffers.
Nel, de oorlog is op korte afstand aan je voorbij gegaan. Wij mogen God aan de hemel danken dat het tot nu toe goed af is gelopen. Maar wat zul je veel meegemaakt hebben! En nog meemaken, wie had dat nou kunnen denken op dat Texel!
Je zal veel gezien hebben, veel daadwerkelijk hebben moeten helpen, dat spreekt vanzelf. Je bent ‘werkende vrouw’ zoals je in je laatste brief schreef . Je zult ‘vrouw’ geworden zijn en ’ouder’ ik voel me tenminste erg nietig daarbij vergeleken.
Heb je nu voor jezelf niet het gevoel dat je wat je in de laatste twee jaar verloren hebt nu in deze maand hebt ingehaald? Het lijkt me dat je veel meer ervaring zult hebben dan wie dan ook van je studiegenoten.
Nel
ik verlang er erg naar om je weer te zien. ….. de boel daar tot rust is en je hulp daar niet meer nodig is (want je wérk is dáar en dat gaat natuurlijk voor) kom je zeker wel even over wippen voor zover dat natuurlijk kan met het oog op de militaire toestand mogelijk is. De Engelsen of liever gezegd de Canadezen zijn over de IJssel, de raid op A’dam en R’dam zoals zij zeggen is begonnen, de laatste loodjes. Wij wachten maar op ’t eind van de oorlog en op bericht van jou.
Zeg, weet je, natuurlijk hadden we ons allerlei niet onmogelijke vizioenen in het hoofd gehaald. Zo kwam me opeens in de gedachte: als het huis weg is, dan zijnen Oomal hun geld kwijt want dat stoppen ze zo maar in een laadje in het bureau! Dat stond mij nog bij van het laatste bezoek, het rechter boven bureaulaatje vol met briefjes van tien, zilverbeurs [?] etc.! Kan je niet uit mijn naam voorstellen om dat geld in de brandkast te stoppen? Dat lijkt me wel zo veilig in deze tijd.
Nel deze brief post ik morgen op het hoofdpostkantoor inwant ik weet zo gauw niet iemand die naargaat. Een verkort duplicaat (contradictio in terminus) bewaar ik en geef het met de eerste de beste mee die die kant opgaat.
Vandaag je brief van 4 april ontvangen. Het pakje met boeken berust op een misverstand, er is nooit een dergelijk pakje verzonden, zelfs nooit sprake van geweest.
Woensdagmiddag is Tantehier nog geweest, zij had ook het bericht vernomen. Van iemand van de telefoon had zij gehoord datopgebeld had: uit naam vanEelman de lijst van slachtoffers en dat het verder wel goed ging. Als er wat met een van jullie geweest was dan hadEelman vast wel een boodschap voor Tanteapart doorgegeven.
Weet je iets van de broer van Tonny? p/a famK4. Die zit natuurlijk ook wel in angst.
Kan je iets vertellen over Koen de Veearts en z’n gezin? d.i. nl. een neef van Cor Verlaag. Ik heb haar wel kunnen vertellen dat hij niet op de lijst voorkwam en dat zijn huis met 90% zekerheid zwaar beschadigd is. Hoe gaat het met de Zijmpjes, Inge H. enz enz met oomTante Mary Gerrit Ali enz enz.
Nel
een dikke zoen van je
dankbare
zusje


vorige brief

Ria – [plaats], 08 april 1945

Schandalig verwend

Ik zal eens kijken of ik je zo nog het een en ander kan vertellen sinds de eerste brief die Tine bij nader inzien toch ook maar meeneemt. Ik zal beginnen met mijn verjaardag. Alles bij elkaar heb ik een reuze dag gehad.

volgende brief

Ria – Heemstede, 19 april 1945

Heb je al bericht van ons gehad?

Eerst vandaag kregen we persoonlijk bericht van je via Niek, Edu en Rie. Dus 3 van de 6 brieven.