Ria – Heemstede, 6 april 1945

Omdat ik vandaag jarig ben

BRIEF No 1

Lieve Zus,
Omdat ik vandaag jarig ben krijg je een mooi blaadje postpapier. Fijn hè!
Nu bedank ik je officieel voor het mooie cadeau! En alle brieven. Ik ben er echt blij mee. Zal ik eens zeggen wat ik alzo gekregen heb? Welnu van moeder: een paar schapensportkousen, een doosje beschilderd door mevrouw van Amerongen + een gouden kettinkje, vaneen mooie schrijfmap, je weet wel die van hem zelf geweest is (roodbruin) verder “de Bikkel” van Diet Kramer. [Onleesbaar woord] die had het wel erg duur (f14,-) maar ik heb gezegd: nu is Bets zo’n tijd niet geweest, dat kan er best af, dat heb ik verdiend nu. Vaneen asbakje, vaneen stukje zeep. Van de tantes uit A'dam “De heilige en haar nar” een boek dat in Moeders tijd erg opgang maakte. De uitvoering is prachtig alleen staan er tot mijn grote spijt ouderwetse plaatjes bij. Jammer hè! Van Oegstgeest: Literaire Parade 1940. Je kent die boekjes zeker wel. Een Uilenreeksboekje maar het formaat is wat kleiner.
Van de tantes ook nog een prachtige bos tulpen. Van Lies een leuk doosje van satijnhout en oranje tulpen, die zouden wel mooi bij mijn gele kamer staan. Leuk hè! Van
Opa
twee boekensteunen met hertjes, zelf gemaakt.
Dat is tot nu toe alles, kan er mee door hè! Gisteren ben ik aan het bakken geweest. Eerst had ik niks geen zin maar ik kreeg hoe langer hoe meer zin. Ik heb er het pond suiker van tanteaan gespendeerd gedeeltelijk en drieen wat wit meel. Voilà het resultaat: 60 knijpertjes, 25 wafels, een nog nooit heb ik er een zo lekker gemaakt. En een Delftse frisse pudding. Vanmorgen heb ik een blikje choc opengemaakt wat ik nog vanhad.
Ziezo nu ben ik daarover uitgezwamd. Wat zal ik nu eens vertellen?
De laatste tijd is het hier vrij rustig, alhoewel er weer gemompeld wordt dat er nieuwe troepen komen.
Edu
heeft er ook van geprofiteerd. Laatst is hij naar Wim van Norden geweest en ’s avonds zijn ze samen naarengeweest.gaat weer naar school.
O ja, nog iets heel ergs (het schijnt wel of ik nooit een brief kan schrijven zonder een treurige tijding) André is overleden. Kan je het je voorstellen? Ikke niet. Het zal altijd een lege plaats blijven in onze klas. Ik heb dan ook een briefje geschreven, ik stond versteld over mezelf de woorden volgden elkaar vanzelf op terwijl ik anders over zo’n soort uren doe en het dan nog niets wordt.
Snoepie is erg lief de laatste tijd. Hij speelt met alles, op ’t ogenblik met een krul hout en de mat voor de kachel.
Wil jebedanken voor de f3,50? Wat ik ermee doe dat weet ik nog niet. Misschien koop ik er wel 5voor (met zout) of twee boterhammen! Of als ik een royale bui heb koop ik er bloemen voor voor mijn kamertje. Zeg, gisterenavond heeftmijn schrijftafel in orde gemaakt. In het hoekje heb ik nu een schuine tafel. Zo snappé:
Toen het klaar was moest er nog een kleedje over. Wij denken en toen viel me in de gedachte dat er over jouw tafel een kleed lag. Nu, ik dat gepakt en het resultaat is verbluffend. Het knapte er 100% van op. ‘k Mag het zeker wel zo lang gebruiken hè? Tot we er een andere oplossing op gevonden hebben. Omdat ik vandaag jarig ben hè? Je moet maar gauw eens komen kijken! Ik voel dat dit een zwambrief is, veel belangrijks staat er niet in.
Voor Moeder kocht ik met Pasen de bestelde narcisjes, 2 bossen voor f2,-. Voor van Hoorn heb ik ook nog wat tulpen meegenomen en wat narcissen. Ik was er Zaterdagmiddag. Het was wel leuk want er stonden nog helemaal geen bloemen.
Vader is goed overgekomen +/- half zeven was hij er. We hebben ’s avonds twee kop koffie gedronken en een bord roomvla de volgende avond weer koffie en de morgen daarop pap. Heerlijk hoor! Het brood is nog niet op.
Het verjaardagsvelletje is op, daarom hou ik ook op. Doe je iedereen de groeten? Ik ben benieuwd wanneer je dit epistel krijgt. Het gaat morgen in Alkmaar in de bus. Nu dááág een verjaarszoen van Ria

Snoepie zou je nog een poot geven maar hij zit in de Pruimenboom
Moeder heeft een schattig jasje en mutsje gemaakt voor de baby van Dr. Veening
Van Moeder bedankt voor de brief en de bloemen met Pasen
De bakker komt weer aan huis
We hebben onze oliebonnen in moeten ruilen


vorige brief

Ria – Heemstede, 04 april 1945

Boter wil ik ook wel hebben

Vanmorgen zat ik houtjes te hakken achter op de plaats toen de zijdeur openging en wie stond daar. . .

volgende brief

Ria – [plaats], 08 april 1945

Schandalig verwend

Ik zal eens kijken of ik je zo nog het een en ander kan vertellen sinds de eerste brief die Tine bij nader inzien toch ook maar meeneemt. Ik zal beginnen met mijn verjaardag. Alles bij elkaar heb ik een reuze dag gehad.