Nel – Texel, 30 maart 1945

De Rus leeft niet meer

Lieve Allemaal,
Weer heb ik de gelegenheid een brief naar Heemstede te schrijven en in deze tijd, nu elke brief voorlopig de laatste kan zijn, zal ik hem maar met beide handen aangrijpen, temeer daar ik vanmorgen een hele stapel post vankreeg. Wat was dat gezellig! Na 12 uur heb ik een rustig plekje in het ziekenhuis opgezocht en ze allemaal gelezen. Het was echt leuk! Ik ben erg blij met die fijne brief van u Moeder! Ik wou alleen dat ik even over kon wippen om U zelf te bedanken.
Even kijken of er nog dingen te beantwoorden zijn?
De
Rus
leeft niet meer. Hij is dezelfde avond overleden, d.w.z. Maandagavond, nadat eerst ’s morgens zijn been geamputeerd was.
Ik zal heel wat kamers te bekijken hebben als ik terug kom. Die vanen
Ria
opnieuw behangen en die van
Edu
ook totaal veranderd.
Isal weg? Zo niet dan hartelijk dank voor haar brief en de hartelijke groeten aan haar en tante
Heeft u nog iets verder van de meisjes Pereboom gehoord.
Hoe staan de broeibakken en wat staat erin?
Het pakje vankomt morgen pas. Hij kwam n.l. gisteren (Donderdag) pas binnen en nam alleen de post mee naar huis. Vandaag was het Goede Vrijdag en kwam het dus ook niet. Ik ben er erg benieuwd naar, dat begrijpt u wel. Alvast mijn hartelijke dank ervoor.

Zo zijn we alweer bij het Texelse nieuws aangeland en daar is nog wel meer van.
Thuis is het erg druk i.v.m. de Paasdagen. We zullen blij zijn als alles achter de rug is.
In het ziekenhuis was het ook druk. Gisteren was er weer een bevalling. Het duurde erg lang en het was een dode tweeling. We wisten trouwens ook al dat het dood was. Ik kwam pas om half twaalf thuis met Zr. Schippers die ook in de Weverstraat woont. Ik heb wel geen nachtvergunning maar dan houd ik mijn witte schort en als je aangehouden wordt zeg je maar “Krankenschwester” en dan is alles in orde.
Morgen is er weer een operatie. Een stukje van een rib wordt weggenomen. Ik ben erg benieuwd hoelang ik er nog zijn zal en zal proberen er zoveel mogelijk op te steken nog.
20 Maart is Tante Koosje overleden. Ze was 83 jr. en woog 64 pond.
Hebben jullie de olie nog uitgehaald?
Ik ben erg benieuwd of wenog hier zien, als we de toestand nagaan zal het wel de vraag zijn want alles gaat nu zo ontzettend hard! Het kan elk moment aflopen zeggen ze hier.
Tante
An
is aan het koekjes bakken en Oomslaapt. Ik schrijf.
Is de fam. van Nifterik nog teruggekomen? Ze zeggen dat alle N.S.B.ers er uit Duitsland weg moesten en in Drente zit het er vol nu.
Cor Room is ook teruggekomen. Er was net 1 maand een ander gezin in zijn huis en die moesten er de volgende dag uit met het hele hebben en houden.
Nellie en Ger van tante Anne en Oom Piet zijn hier ook aangekomen. Ze schijnen te willen blijven
Vandaag zijn de andere Texelaars uit Assen gekomen, op 43 na. Jan en kees zijn er ook, en Bernard enook. De eersten mogen waarschijnlijk gewoon weer in dekomen. (De groep van vorige keer moest voor de Weermacht werken.)
Donderdag gaatweer naar Amsterdam om kinderen te halen. Zaterdagmiddag gaan ze terug. Ze liggen aan de De Ruyterkade.
Tante Trien Siegentahler vroeghaar groeten aan U over te brengen als ze schreef, wat ik dan hierbij maar doe.
Voor de Paasdagen heb ik een grote bos narcissen besteld voor Ik ontdekte n.l. dat je ze bij Kortenhoeve ook kon krijgen.
Meer nieuws is er niet. Ik hoop dat we kunnen zeggen: “Tot ziens!”
Het allerbest met U in de komende tijd en de hartelijke groeten vanen Oomenen tante Anne en last but not least van mijzelf.
Nel

Ik bedenk nog een paar dingen:
Eerst vraagtdan ofmisschien het geld verloren was, omdat ze er niets meer van hoorde.
Dan was ik laatst bij de ouden Zuidewind op hetom te zeggen dat er iemand overleden was. Ze wisten alleen dat een zuster van het ziekenhuis het was komen zeggen, meer niet. Later hadden ze het metMoenes erover wie het geweest kon zijn. “Ik weet het niet” zei die vrouw, “maar het zou wel een dochter van Jankunnen zijn!” “Nou,” zegtMoenes “het was een dochter van zijn broer.” Is dat niet sterk. Wildvreemden, notabene.

Ik ben al 2 pond aangekomen, weeg nu 117 pond en 1 ons


vorige brief

Nel – Texel, 26 maart 1945

Er zitten gouden letters op

In afwachting van de thuiskomst van Mets zal ik maar vast met een brief beginnen want Tine gaat Donderdag al weg. Keken jullie niet op toen ze kwam? Het was vandaag ook zo’n feest toen ze de vergunning gekregen had.

volgende brief

Nel – Texel, 04 april 1945

Rikus is gisteren officieel vertrokken

Gelukkig hoorden we dat Vader goed uit “de Kop” kwam en dat is een hele geruststelling. Frans en Riek zijn nog niet weg. Mogen onder geen voorwaarde met de schipper mee.