Bonen

Als ik over voeding in oorlogstijd lees is er een groot contrast tussen steden en het platteland. Door de grote concentratie mensen in de steden en het haperen van transport van goederen en in het bijzonder levensmiddelen, werd er in de winter van 1944-45 veel hongergeleden. Op het platteland waar de levensmiddelen verbouwd werden en er meer ruimte was voor eigen teelt was de verkrijgbaarheid van levensmiddelen minder een probleem.Kikkert woonde aan de rand van de stad en had her en der ‘landjes’ waar hij van alles verbouwde. Met name peulvruchten, een goede bron voor vezels en eiwitten, en makkelijk te bereiden. Avonden lang zat de familie Kikkert in de huiskamer te doppen.

In het oorlogs-kookboek uit 1918 staat een recept voorop basis vanen aardappelen

brieven waarin Bonen genoemd wordt:

Nel – Texel, 06 maart 1945

Rikus was nijdig

referenties waarin Bonen genoemd wordt:

Umami, Maggi en andere smaakmakers

Umami, Maggi en andere smaakmakers

Amandelpers van bonen

Amandelpers van bonen

Schijngehakt

Schijngehakt

Receptenfolders

Receptenfolders

Kookboekjes

Kookboekjes

Bruine bonen
Bruine bonen
aardappel bonen en ei door de molen voor schijngehakt
aardappel bonen en ei door de molen voor schijngehakt
ingredienten schijngehakt
ingredienten schijngehakt
schijngehaktballetjes in de pan
schijngehaktballetjes in de pan