Nel – Texel, 4 mei 1945

Af en toe eens een klopjacht

Lieve
In haast nog weer een paar krabbels terug. Ze zullen er nog wel komen voor ik thuis ben, al is het misschien toch wel afgelopen. Direct moet ikhalen, dat doen we tegenwoordig ’s morgens en dan is er juist vandaag om half negen een operatie zodat er niet veel speling blijft. Deze gaat met iemand uit Utrecht mee, n.l. devan dat meisje Lap dat ook toen gestorven is.
Je schrijftalenten begin ik hoe langer hoe meer te bewonderen en het is altijd een feest als er een brief uit Heemstede komt, want je zet er steeds een bende nieuws in. Ik kreeg ook jullie brief over de post van 12 april van jou en van Moeder. Verder tot nu toe het duplicaat van jou van die van 12/4 en een korte van 19/4 bij die van
Edu
in en die van 26 – 29/4. Die kreeg ik gisteren al. Geweldig vlug dus.
Heerlijk dat jullie het hoe langer hoe beter krijgen. Dat moet ook wel trouwens. Hebben jullie al Engelsen gezien? Die 30 april en 1 mei zou ik graag ingeweest zijn. We waren hier door het gekke heen en verwachtten ieder ogenblik de capitulatie. Tot die Dänitz er weer tussen kwam. Nu is iedereen van de onbegrijpelijkheid voor een normaal mens van de hogere politiek overtuigd en wachten we maar af. We krijgen tegenwoordig telkens de “Truppen Zeitung” van de Engelsen uit de lucht. Op die van 1 Mei stond met grote letters “Frieden stündlich erwartert”. Marijke en ik waren steeds aan het rennen van de een naar de ander. Je kan geen moment rustig blijven zitten van opwinding’
Hier is ’t nu weer bijna normaal, afgezien van ’t feit dat TA en OH nog steeds op de grond slapen en ik boven.wil nog steeds niet veranderen. Volkomen nonsens natuurlijk maar je doet er niets aan. Volgende week zal ik wel weer naar Mevr.gaan te slapen. Daar kom ik trouwens ’s avonds wel meer zo eens overwippen. ’t Is een erg leuk gezin.
De Duitsers doen hier niet veel meer. Af en toe eens een klopjacht op dein de Dennen.is “op reis” gegaan 1 Mei. De Duitsers zeggen zelf: “’t is over.”
Er is brand geweest bij de De vrouw vanheeft het met nog een paar burgers ook geblust. ’t Kwam al dicht bij de dennetjes. In ons huisje zijn ook Duitsers geweest, hebben er zelfs geslapen. Maar door Mevr. Jost is er niets gestolen gelukkig.
Ziezo, nu je brief nog even beantwoorden. Ik ben direct naar de fam. Keyzer gegaan om vante vertellen. Ze hadden nog niets van haar gehoord. Wisten alleen van de schoonouders van haar tante uit dedat ze niet bij hun in Anna Paulona meer was. Ik ben benieuwd wanneer ze hier komt.
Wanneer ikzelf eens naar huis kan komen weet ik natuurlijk niet. Alleen zal ik proberen met een schipper mee te gaan, want m’n fiets trapt weer erg zwaar.
Dezal Oom H. versturen zo gauw als ’t mogelijk is. Hij is met de jongens bezig ze van spruiten te ontdoen en de rotte er uit te zoeken. Zak voor zak.
Krijgen jullie nog steeds Rode Kruis goed? Er is gisteren een Zweeds schip inaangekomen. Zeker omdat het nu niet meer naar Delfzijl kan.

Wat Fannie in ’t schrift schreef, daar heb ik ook veel aan gedacht. ’t Is een reuze waarheid en we zullen het nu wel helemaal zo voelen. Ik ben erg benieuwd naar al je boeken aanwinsten, vooral naar “Gij en ik.” Maar ik heb geen tijd er over door te filosoferen want het wordt te laat. Doe
Job
mijn groeten.

Hier de inlichtingen:
Fam. Koens – maakt ’t goed. Heb Mevr. toevallig in degesproken. Huis moet afgebroken worden.

Fam.– allen gezond en ’t huis ook goed, voor zover ik mensen uitsprak. Ze wonen in “De Nederlanden”. Als ’t rustig is ga ik er zelf heen. Nu nog niet met ’t oog op de Met faat[?] Evert zal ’t ook wel oké zijn, zeg maar tegen Fannie, dat hij zich niet ongerust maakt.

Met vaders tarwe is ’t best.had ze naar de ander kant gezet al een poosje terug.
O ja, de voornaamste burgers van 6/4 zijn met de motor-reddingboot vannaar Engeland gegaan en daar aangekomen. Leuk hè. Ze zullen wel gauw weer terug zijn
De Noord-Batterij is bij paal 28.
Nu ik stop. Doe vooral de hartelijke groeten aan
Edu.
Ik heb geen tijd meer hem apart te schrijven. ’t Is trouwens toch zo afgelopen zoals hij zelf schreef. Hij moet maar samen doen met jou met deze brief.
Tot ziens of tot schrijfs dan maar weer.
Hoe is je nieuwe jurk? En is Bets blij met de hare? Laat Moeder maar gerust alles vragen wat ze wil hoor. Ik vind altijd wel een ogenblikje om terug te schrijven.
Hartelijke groeten aan Moeder, Rits enen
Edu
en ander bekenden (Car en Fannie als je hen bericht geeft) en jou lest best
Van je Zusjevorige brief

Nel – Texel, 25 april 1945

Losse soldaten hier en daar

Vorige week Vrijdag 20 april kreeg ik Ria’s brief van 12 april via Den Helder, waar hij 18 april afgestempeld was. Hieruit hoorde ik gelukkig dat jullie de 11e wisten dat we er goed van afgekomen waren.

volgende brief

Nel – Texel, 13 mei 1945

Steeds meer erepoorten

Door bemiddeling van de speciaal correspondente van “Het Parool” voor Texel gaat deze brief naar ik hoop in vrij snel tempo over, zodat U nu eens een keer vers nieuws krijgt.